Amenajare gradina cu mulch
Cea mai bună măsură de economisire a timpului pe care o poate lua un grădinar este aplicarea mulciului. Acest lucru este valabil pentru pretutindeni, de la grădini de legume la paturi de flori. Grădinile cu mulci cresc mai sănătoase, au mai puține buruieni și rezistă la secetă decât la cele fara mulch. Realizat în mod corespunzător, vă va permite să petreceți mai puțin timp udând, dezlegați și luptați împotriva problemelor dăunătorilor.
Cum folosesti mulch-ul?
Există două reguli cardinale pentru utilizarea mulch-ului pentru combaterea buruienilor. În primul rând, așezați mulciul pe solul care este deja tăiat, iar în al doilea rând, așezați-vă un strat suficient de gros pentru a descuraja noile buruieni să-l pătrundă.
Poate fi nevoie de un strat de mulci de 10-15 cm pentru a descuraja complet buruienile, deși un strat de 5-7 cm este de obicei suficient în locuri umbroase. Dacă știți că un pat de grădină este umplut cu semințe de buruieni sau rădăcini perene, puteți utiliza o tehnică de dublu mulcire pentru a preveni explozia de buruieni. Puneți plantele la loc, adăugați-le bine, apoi întindeți ziarul și adăugați-l cu mulci.
Mulciurile care păstrează și umiditatea (cum ar fi așchii de lemn) pot încetini încălzirea solului. Primăvara, îndepărtați mulci de perenele și becurile pentru o creștere mai rapidă. Mulci-ul umed îngrămădit pe tulpinile florilor și legumelor le poate determina să putrezească; păstrați mulci la aproximativ 1 centimetru distanță de coroane și tulpini.
Mulciul îngrămădit pe tulpinile lemnoase ale arbuștilor și copacilor poate provoca, de asemenea, putregai și încurajează rozătoarele (cum ar fi moli și șoareci) să cuibărească acolo. Păstrați mulci adânc tras înapoi la aproximativ 6-12 cm de trunchiuri.
Alege Mulch pentru grădina ta
Există două tipuri de bază de mulci: organice și anorganice. Mulciurile organice includ anterior materiale vii, cum ar fi frunzele tocat, paie, tăieturi de iarbă, compost, chipsuri de lemn, scoarță mărunțită, rumeguș, ace de pin și chiar hârtie. Mulciurile anorganice includ plastic negru și geotextile (țesături de peisaj).
Ambele tipuri descurajează buruienile, dar mulurile organice îmbunătățesc și solul pe măsură ce se descompun. Mulciurile anorganice nu se descompun și îmbogățesc solul, dar în anumite circumstanțe sunt mulțimea la alegere. De exemplu, plasticul negru încălzește solul și radiază căldură în timpul nopții, păstrând legume iubitoare de căldură, cum ar fi vinetele și roșiile cherry confortabile și viguroase.
Mulcire din plastic
Mulcirea unei grădini de legume cu foi de film de plastic negru poate face minuni. Când este răspândit strâns pe o suprafață netedă a solului, plasticul negru va transmite căldura soarelui către solul de dedesubt, creând în mod eficient un microclimat cu aproximativ trei grade mai cald decât o grădină nemodificată. Deoarece pelicula de plastic rămâne caldă și uscată, protejează fructele culturilor de viță de vie, cum ar fi căpșunile, pepenii și castraveții de la putrezire și le menține curate. Și, desigur, mulci împiedică creșterea buruienilor și păstrează umiditatea solului.
Materialele plastice care transmit infraroșu (IRT) costă mai mult decât plasticul negru standard, dar pot duce la randamente și mai mari. Aceste materiale plastice încălzesc solul, precum și plasticul clar, dar controlează și buruienile, precum și plasticul negru. În grădinile cu paturi ridicate, așezați o foaie de plastic pe întregul pat. Îl îngroapă la margini sau cântărește plasticul cu pietre. Apoi găuriți în ea pentru plante. O plantă de becuri lucrează rapid la tăierea găurilor.
Nu folosiți plastic ca mulci sub arbuști. Deși păstrează buruienile și poate fi camuflat cu mulci decorative, plasticul negru distruge sănătatea pe termen lung a arbuștilor. Deoarece apa și aerul nu pot pătrunde în plastic, rădăcinile cresc foarte aproape de suprafața solului – uneori chiar sub plastic – căutând umiditate și oxigen. Rădăcinile superficiale suferă de lipsa de oxigen și umiditate și de extremele căldurii și frigului. Până la urmă plantele mor.